24.05.2013

Når gir Petter Northug seg på landslaget og satser fullt på langløp?


2015 kan bli Petter Northugs siste sesong på landslaget før han satser på langløp.

Det har vært mye oppstyr rundt langrennskongen Petter Northug de siste par ukene etter at han offentliggjorde at han velger å stå utenfor landslaget i sommersesongen. Northug vil kjøre sitt eget opplegg frem til november og begrunner valget blant annet med motivasjon. Onsdag ble det klart at Petter Northug har inngått et samarbeid med Coop Norge Handel. Avtalen skal angivelig ha en verdi på 15 millioner kroner i året og løper til 2015. Selve utgiftsposten for Coop er 9 millioner kroner i året, ifølge Nettavisen. I tillegg er det en bonusdel hvor maks bonusutbetaling er én million kroner.

Petter Northug påpeker at for 99,9 prosent av utøverne er landslagets opplegg det beste. Det har ligget i kortene de siste to sesongene at han i perioder har vært på søken etter ny motivasjon for å bli enda bedre. Northug har vært mesterskapskongen og det var tydelig at han manglet litt på motivasjonen vinteren 2011/2012, som var en mesterskapsfri sesong.

Det ble også mye rabalder rundt Petter Northugs sponsorkontrakt med Red Bull for noen år siden. Med Coop-avtalen har han blitt beskyldt for å være grådig. Men han er nok en taktiker i alt han gjør, også på det økonomiske og har nok allerede begynt å tenke på et liv etter langrennskarrieren. Nå jakter han på en personlig trener som kan utfordre han. Svein Tore Samdal, tidligere langrennstrener for kvinnelandslaget, har blitt nevnt som et aktuelt navn.

Før vintersesongen 2012/2013 gikk pappa John Northug langt i å bekrefte at Petter hadde bestemt seg for når han skulle legge opp som aktiv skiløper, men avslørte naturlig nok ikke noe tidspunkt. Mitt stalltips er at Petter Northug kommer til å gi seg på landslaget etter VM i Falun i 2015. Northug vant sitt første verdenscuprenn nettopp i Falun 8. mars 2006 og det ville være en perfekt avslutning på skikarrieren å knuse svenskene på deres hjemmebane. Et annet argument for at 2015 blir hans siste sesong på landslaget er at 2016 er mesterskapsfri sesong.

Etter VM i Falun i 2015 tror jeg Petter Northug kommer til å starte sitt eget privatlag ”Team Northug” som primært kommer til å satse på langløp. Northug ønsker et eget lag og kan tenke seg rollen som kaptein. Om det blir med Coop eller en annen sponsor med på laget gjenstår å se, men Northugs overgang til langløp kommer definitivt til å trekke enda mer sponsorpenger til langløpene og Swix Ski Classics. Petter Northug vil vinne Vasaloppet, men har nok innsett at det kan bli vel tøft å kunne hamle opp med de største stakekanonene uten spesialtrening store deler av året.

Kilde: NTB/Langrenn.com, Nettavisen, Wikipedia
Foto: Skiforbundet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar