01.07.2013

Valg av rulleski


Rulleski kan deles inn i tre hovedkategorier: klassisk, skøyte og kombi.  
  • Rulleski laget for klassisk har sperre på bakhjulet, brede hjul og lav profil for å være retningsstabile både i diagonalgang og under staking.
  • Skøyteski er kortere, har smalere hjul og høyere profil som gjør at man kan vinkle skia i slutten av skyvet uten at stammen subber nedi asfalten. Kombirulleski er en hybrid mellom skøyte- og klassiske rulleski.
  • Kombiskien er enkelt sagt en kortere og lettere klassisk ski. Ulempene med kombiskiene er at på grunn av den korte lengden er skiene mindre retningsstabil og at man ofte kan subbe nedi med stammen eller akslingen når man vinkler skia på slutten av skyvet.
Vi har valgt å ta for oss rulleski for klassisk. Dette bør du tenke på ved valg av rulleski:

Aluminiumsramme vs tre-/glassfiberramme
Rulleski leveres i forskjellige materialer. Rulleski laget med utgangspunkt i trekjerner og glassfiber, slik som Swenor sine modeller, Fibreglas, Carbonfibre og Finstep har god vibrasjonsdemping. Dette gjør modellene godt egnet på grov og ujevn asfalt.

Aluminium er lett, stivt og solid. Pro-Ski lager rulleski i aluminium, disse kjennetegnes med god retningsstabilitet og lavere tyngdepunkt som gir gode egenskaper i diagonalgang.

Hjul
Du velger hjul ut i fra rullemotstand. Nummeret angir motstand: 2 er standard treningshjul, mens 3 er ekstra trege og 1 har liten motstand. I tillegg leveres det ekstremt raske rulleskihjul for bruk i konkurranser i materialet polyurethan.

Hva bør du velge?
Rulleski blir stadig mer populært blant turløpere, og har salget har nådd nye høyder de siste årene. Det har kommet flere nye merker og modeller på markedet. Vi anbefaler å holde seg til de mer etablerte merkene som Swenor og Proski. Men også Skigo og Elpex kan være gode alternativer. 
  • Swenor Carbonfibre: Egner seg for damer og juniorløpere.
  • Swenor Fibreglass: Egner seg for alt fra mosjonister til elite, vektbegrensning 85 kg. Meget god allroundski for alle teknikker i klassisk.
  • Swenor Finstep: Egner seg for alt fra mosjonister til elite, løpere over 85 kg. Noe bredere hjul og egner seg perfekt for lange stakeøkter/dobbelttak med fraspark.
  • Pro-Ski C2: Meget god allroundski for alle teknikker i klassisk.
Herfinner du en nyttig guide til hva som skiller de ulike rulleskimodellene.

Staver
Mange tror man trenger lengre staver på rulleski enn vanlige ski. Dette er ikke nødvendig. For å få best mulig feste på underlaget trenger man en spesialpigg som byttes ut med snøtrinsen. Denne piggen er ofte litt lengre enn trinsen og vil kompensere for at man står noe høyere på rulleskiene enn man ville gjort i skisporet.

Skisko
Det finnes egne sko beregnet på rulleskibruk som puster bedre og tørker fortere, men du kan fint benytte vanlige skisko når du går på rulleski.

Når det kommer til skovalg, er det viktigste å være klar over at rulleskitrening sliter mye på skoene. Derfor kan det være smart å benytte eldre sko i rulleskitreningen. Særlig på høsten vil man oppleve at overlær og glidelåser får problemer i kaldt regnvær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar