26.02.2016

Høydetrening og årets oppladning til Vasaloppet

Vi har fått inn denne stemningsrapporten fra Marius Gigernes:

Årets oppladning til Vasaloppet har vært annerledes på alle mulige måter. Først skal jeg fortelle litt om høydeopphold i sommer.

Sommeren 2015 reiste min nevø og jeg til Livigno for høydetrening i ti dager. Livigno ligger nordvest i Italia, dvs helt på grensen til Sveits, og ligger på ca 1.800 moh. Vi valgte den tradisjonelle ruten med fly til München og leiebil ned til Italia igjennom Østerrike. Livigno er som skapt for trening, og det bærer stedet veldig preg av. Svært mange av de som er i Livigno er der for å trene.

Dagene i Livigno var i stor grad preget av trening, og det er stort sett det som er å gjøre der også. Vi la opp til to treningsøkter hver dag, en på morgen og en på ettermiddag/kveld. Livigno har lagt ting til rette for trening; stedet ligger i en dal og igjennom hele dalen ligger det en gangvei på i underkant av 15 km som er perfekt for rulleski, sykkel og løping. Her hadde vi naturligvis mange timer opp og ned. 

Etter noen rolige tilvenningsdager tok vi turen enda lenger opp i høyden. På høydene rundt Livigno er det veldig flotte løpeområder og vi hadde et par lange løpe-/-gåturer (fire timers økter) hvor vi startet på 1.800 moh og kom opp til 2.600 moh. Dette i kombinasjon med økter i dalen gjør stedet til et perfekt treningssted.

Vi tok også turen til Stelvio passet hvor min nevø prøvde seg på rulleski opp. Vi startet i Prato som ligger ca 900 moh, og Stelvio passet har en maks høyde på 2.758 moh. Det er konstant motbakke (uten unntak) i 25 km. Jeg er ikke i nærheten av å kunne klare den turen på rulleski så jeg tok heller sykkel. Vi fikk en tung tur oppover med mye dårlig vær (regn og torden), men jeg kom meg til topps.

Key learning fra høydetrening er følgende; finn et sted som egner seg til dette og sett av all tid til trening, vær klar over at mange blir kvalme etter noen dager i høyden og siste men ikke minst kroppen trenger langt mer drikke i høyden enn under vanlige forhold.

Jeg vil på det sterke anbefale andre å ta turen til Livigno. Det er et fantastisk sted, og du vil få mange gode kvalitetstimer av trening. Det er god stemning på stedet, og du vil møte på mange andre som har samme formål som deg + du vil møte mange forskjellige landslag som ligger på treningssamling. Vi trivdes såpass godt at vi tar turen også sommeren 2016.

Sommeren 2015 var året jeg fant den store gleden over å sykle landevei. Det ble således mange timer og mil på sykkelen gjennom sommeren. Høstsesongen startet også bra med gode treningsmengder, men mest på sykkel og noe løping/rulleski. Senhøsten fikk jeg dessverre sykdomsproblemer og fikk treningsnekt i to måneder. Det ødela dessverre mye av formen… Fikk trent litt før jul, og faktisk et par skiturer. Juleferien ble i år lagt til Granca for å få mil på sykkelsetet som var en veldig god opplevelse. Etter tilbakekomst fra sydligere strøk ble det dessverre ikke så mye tid til trening før det gikk opp for meg i starten av februar at det kun var en måned igjen til Vasaloppet. Jeg fikk derfor to-tre uker med god trening på ski. Sagt med andre ord jeg møter i Sälen med rekord få antall mil i kroppen… Uansett jeg gleder meg! Slik det ser ut nå så blir det godt føre, og med sol kan vi få en strålende dag mellom Sälen og Mora, men det kommer til å gjøre vondt…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar