12.03.2016

Vasastakernes rennrapport for Vasaloppet 2016

Lørdag 5. mars satte åtte Vasastakere kursen for Mora. Det var klart for årets høydepunkt i skisesongen, Vasaloppet. Kjetil og Marius måtte kaste inn håndkle noen dager i forkant på grunn av forkjølelse/influensa, men Marius valgte å støtte stakerne ved å bli med i supportteamet. Underveis ble det som vanlig en innlagt pitstop på Värmlandsporten, noen mil etter Torsby. Stemningen var god og alle gledet seg til å komme frem til Mora for å hente startnummer og smøre ski.

Vel fremme i målbyen, inntok vi som vanlig Bolle Dahls residens Hotel Siljan. Det er fjerde år på rad vi bor her. Nøktern standard som øvrige hotell i Mora, men stort pluss for bra beliggenhet nær mål og busstransport.

I motsetning til de to foregående årene var det i år tørrvoksføre. Temperaturen var så vidt minusgrader på start og den var meldt å krype så vidt over på plussgrader mot slutten av rennet. Vi fulgte smøreanbefalingen til Swix med grunnvoks, 2-3 lag VR40, 2-3 lag VR50 og et topplag med VX43/VX53. Rettere sagt; Vi brukte disse produktene, men en del av stakerne hadde muligens noe overdreven tro på egne stakeferdigheter eller et særdeles sterkt ønske om god glid. Her skulle det ikke subbe med festesmøring. Flere angret på at de hadde smurt for kort festesone.

Kl. 02.50 hadde fenrik Mortensen beordret at vekkeklokka burde ringe… Vi fulgte ordre og sto i rett for å hoppe i skidressen og komme oss ned til frokost. Før kl 4 satt vi på bussen og var fremme i Sälen ca kl 6. Etter en lang kø for å komme inn i startled’et sto flere av stakerne i laaang dokø for å tømme ryggen og roe nervene før start.

Det var jevnt over veldig god innsats blant stakerne og som vanlig stor spredning i tid og plassering. Det har vært relativt store forskjeller i treningsgrunnlag i forkant av årets lopp og årets resultater gjenspeiler også dette. Flere av stakerne har nådd et nivå hvor det er vanskelig å forbedre antall plasseringer. I år var det bare Trygve og Morten som forbedret plasseringen fra i fjor/sist de gikk, og bare Morten som klarte sin beste Vasa-plassering.

Vegard var også i år en klasse for seg blant stakerne. Både Vegard og Fredrik fikk med seg medaljen i bagen hjem. Vi gratulerer! Hospitant Tomas debuterte med en strålende 3575. plass.

Etter rennet videreførte vi tradisjonen med en velsmakende burger og noen øl på O’Learys. Sjelden denne kombinasjonen smaker så bra som etter 9 mil i de svenske skoger.

Årets tider og plasseringer:
Vegard Mortensen     5:27:06                       1735/13677 (medalje)
Fredrik Ramm            5:55:27                       2840/13677 (medalje)
Tomas Bonkerud       6:17:11                       3575/13677
Trygve Haugnæss     6:36:02                       4186/13677
Morten Kvalshaugen  6:48:12                       4574/13677
Øystein Moen             7:07:57                       5251/13677
Peder Ullevold            7:32:39                       6063/13677

Mitt Vasalopp
For min egen del var det stang ut på det meste i årets utgave av Vasaloppet. Var for dumdristig med for kort smøresone så ble tre innlagte smørestopp. Planen var å prøve å gå litt billig de første milene og var litt ugunstig å ikke få brukt beina i det hele tatt de første milene. Merket også at q-tipsene hadde fått for lite staketrening denne vinteren. Ble også et par stopp for å late vannet (et tegn på at jeg svettet for lite), tok meg tid til å bli intervjuet av speakeren på Oxberg og fikk omsider en Voltarol på sykestua på Hökberg for en vond korsrygg. Etter denne stoppen hadde jeg tydeligvis ikke fått til det siste klikket på høyre binding så mistet den ene skien i neste nedoverbakke. Så sikkert ut som en danske på ski. Med noe bedagelig tempo og ikke-bevegelsestid på over 27 minutter høyere enn under fjorårets lopp ble revidert målsetning de siste 6-7 milene mer å gjennomføre da det viste seg at dette ikke var min dag i sporet. Får komme sterkere tilbake. Hvis jeg får trent noe bedre ser det ut til å bli i 2017.

Totalt 13677 fullførte årets utgave av Vasaloppet. Stort grattis til alle og kanskje aller mest til imponert over dem som gjennomfører manndomsprøven på godt over 12 timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar