26.01.2012

Marcialonga 2012 - Favorittene til pallplassering

Ski Classics ble innledet med Jizerska Padesatka i Tsjekkia søndag 8. januar. Rennet ble vunnet av Stanislav Rezac.

Søndag 29. januar, er det klart for det prestisjefulle langløpet Marcialonga. Rennet begynner i Moena, hvor løperne først går videre opp i Fassadalen og snur ved Canazei ei og passerer Moena på sin vei mot målgang i Cavalese i Val di Fiemme. Marcialonga er 70 km klassisk stil.

Petter Northug stiller på start i Moena med startnummer 86. Team Xtra personell-manager Nils Marius Otterstad har giret opp stemningen i forkant av rennet med å uttale at Northug blir hektet av etter to mil. Petter Northug flirer av utspillet og sier det gir han ekstra motivasjon.

Vasastakerne har ingen på start. Det ene startnummeret vi hadde ble avhendet.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:


Jerry Ahrlin, Team Extra personell
Kommentar: Jerry Ahrlin er stakemaskin nr 1 og liker seg på blanke ski. Har vunnet Marcialonga tre ganger og må nok finne seg i det største favorittstempelet. Hvis Jerry henger med til den siste beinharde stigningen på 3 km er det særdeles få som staker fra han opp der. Jerry Ahrlin gikk inn til 4. plass i Jizerska Padesatka.
Antall seiere i Marcialonga: 3 (2007, 2009, 2011)
Rating: *****

Stanislav Rezac, Patria Direct Team
Kommentar: Stanislav Rezac er en ringrev som har vært med i langløpssirkuset i en årrekke. Er alltid å regne med i toppen og kan skilte med seier i 2005. Ble nr. 3 i 2011. Rezac har innledet sesongen bra med seier i Jizerska Padesatka.
Antall seiere i Marcialonga: 1 (2005)
Rating: ****

Jørgen Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Jørgen Aukland har Marcialonga som et av de største høydepunktene gjennom sesongen sammen med Vasaloppet. Det er også i disse to rennene Jørgen Aukland har sine største vinnersjanser. Jørgen har faktisk vært på pallen i Marcialonga hele sju av åtte ganger. Ble nr. 5 i 2011. Jørgen gikk inn til 3. plass på Jizerska Padesatka og viste offensive tendenser i feltet.
Antall seiere i Marcialonga: 2 (2003, 2006)
Rating: ****

Oskar Svärd, Team Exspirit
Kommentar: Oskar Svärd har tre seiere i Vasaloppet og flere gode plasseringer i Marcialonga. En Svärd i form blir å regne med i tetstriden. Vant Marcialonga i 2010, men måtte se seg slått av Jerry Ahrlin i fjor.
Antall seiere i Marcialonga: 1 (2010)
Rating: ****

Jørgen Brink, Team United Bakeries
Kommentar: Jørgen Brink har blitt en fullkommen langløper med blant annet dobbeltseier i Vasaloppet de siste to årene. Ble nr. 6 i 2011. Blir å regne med i toppstriden.
Antall seiere i Marcialonga: 0
Rating: ***

Petter Northug, Team United Bakeries
Kommentar: Verdens beste skiløper blir å regne som en outsider i Marcialonga. Behersker både sprint og 5-mil. Har tidligere vunnet langløpet Flyktningloppet. Northug går for seier, men tar Marcialonga først og fremst som en test for å være forberedt til Vasaloppet. Avslutningen med 3 km staking opp en lang og seig bakke taler ikke til Northugs fordel.
Antall seiere i Marcialonga: 0
Rating: ***

Toni Livers, Team Exspirit
Kommentar: Toni Livers går noen langløp for Team Exspirit og kan vise til noen gode plasseringer. Gikk inn 4. plass i Marcialonga i 2011 og 6. plass i Jizerska Padesatka i januar i år.
Antall seiere i Marcialonga: O
Rating: **

Anders Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Kan skilte med to seiere i Marcialonga, hvorav den siste kom i 2008. De to siste årene har det blitt to 8. plasser i Marcialonga. Anders Aukland er mest sannsynlig avhengig av å få luke ned til de beste stakekanonene før den siste seige bakken hvis det skal bli noen pallplassering.
Antall seiere i Marcialonga: 2 (2004, 2008)
Rating: **

Andre kandidater til topp 10:
Jimmie Johnsson
Svein Tore Sinnes
Rikard Andreasson
Daniel Tynell
Audun Laugaland
Kjetil Hagtvedt Dammen
Anton Sjöholm
Bruno Carrara
Børre Næss
Simen Østensen
Thomas Alsgaard

Kilde: http://www.skiclassics.com/, http://www.fis-ski.com/ og http://www.langrenn.com/

7 kommentarer:

 1. Går alle disse favorittene med blanke ski? Eller kan man tenke seg at f.eks. Northug vil gå med smøring?

  SvarSlett
 2. Mest sannsynlig går disse favorittene på blanke ski. Men vil tippe at Anders Aukland velger litt festesmøring som er slitt bort etter 18 km. Anders Aukland og Simen Østensen ser på seg selv som outsidere og evt hjelperyttere. De vil sette stort fart for å få sprekk i feltet og velger trolig litt festesmøring.

  SvarSlett
 3. Hur tänker ni när ni skriver att Northug är världens bäste skidåkare? Är han inte näst bäst efter Dario just nu?

  SvarSlett
 4. Ser den. Enig i at Cologna er best just nu (kongen av Tour de Ski og leder verdenscupen denne sesongen). Vi la nok et noe lengre tidsperspektiv til grunn. Northug fikk med seg 3 gull og 2 sølv fra VM sist vinter, mens Cologna reiste hjem uten medaljer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Då är vi helt eniga! :-)

   Slett
 5. Synes Vasastakerne det var overrakende at Anders Aukland klarte å komme inn på en meget respektabel 2. plass?

  SvarSlett
 6. Litt overraskende, men en positiv overraskelse. Vi trodde at f.eks Ahrlin og Rezac skulle være sterkere opp den siste bakken, men vanskelig å spå dagsform. Cup er cup, stafett er stafett osv.

  SvarSlett