14.03.2012

Birkebeinerrennet 2012 – Favorittene til pallplassering

Stanislav Rezac er blant storfavorittene i Birken. Foto: Skiforbundet
Lørdag 17. mars er det klart Norges mest tradisjonsrike turrenn, Birkebeinerrennet. Alle deltakere må bære sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. Birkebeinerrennet går fra Rena til Lillehammer og er 54 km klassisk stil.

Erling Jevne har vunnet Birken hele 7 ganger (1994 og 1996-2001). De siste ti årene har Stanislav Rezac vunnet fire ganger, Anders Aukland står med to seiere og Jerry Ahrlin, Odd Bjørn Hjelmeset og Gianatonio Zanatel har en seier hver siden 2002. I 2007 ble Birken avlyst på grunn av sterk vind på fjellet.

Birken har en helt annen høyde- og løypeprofil enn Vasaloppet og Marcialonga. Det er flere gode allroundløpere i Ski Classics som hevder seg i toppen både på løp som Vasaloppet og Birken selv om dette er to helt forskjellige renn. Stakespesialister som Jørgen Aukland, Oscar Svärd og Daniel Tynell trener mest stakekapasitet og trives nok best med en snillere høydeprofil. Men de skal ikke avskrives helt. Stakemaskinen Jerry Ahrlin har faktisk vunnet Birken.

Det er mye som skal klaffe, alt fra ski og dagsform til en rå finish og drikkestasjoner underveis i løpet. Det er mange løpere som kan blande seg inn i topp 10, blant annet en del nasjonale talenter fra Team Birken.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:

Stanislav Rezac, Patria Direct Team
Kommentar: Stanislav Rezac har nærmest avgjort Ski Classics denne sesongen. Stort sett alltid på pallen og har en bra finish. Rezac har denne sesongen vunnet både Jizerska Padesatka og König Ludvig Lauf, mens på Marcialonga og Vasaloppet ble det henholdsvis tredje og andre plass. Har vunnet Birken fire ganger.
Antall seiere i Birken: 4 (2002, 2005, 2008, 2011)
Rating: ***** 

Anders Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Veldig god allrounder. Har to seiere i Birken. Løypeprofilen på Birken tilsier at det er noe lettere for Anders å sette inn rykk som gjør det mulig å komme alene inn på oppløpet selv om det blir vanskelig.
Antall seiere i Birken: 2 (2006, 2010)
Rating: *****

Jørgen Brink, Team United Bakeries
Kommentar: Jørgen Brink har blitt en fullkommen langløper med blant annet trippelseier i Vasaloppet de siste to årene. Brink har funnet formen med seier i Vasaloppet nylig og Tartu Maraton. Vi tror Brink kommer til å være med å kjempe i toppen.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Jerry Ahrlin, Team Extra personell
Kommentar: Jerry Ahrlin er stakemaskin nr 1 og liker seg på blanke ski. Trives nok vesentlig bedre på renn som Marcialonga og Vasaloppet, men gikk helt til topps på Birken i 2009. I fjor endte Ahrlin på tredje plass.
Antall seiere i Birken: 1 (2009)
Rating: **** 

Jimmie Johnsson, Team Exspirit
Kommentar: Jimmie Johnsson har hevdet seg veldig bra i Ski Classics denne vinteren. Har vært på pallen både på Jizerska Padesatka og Tartu Maraton. En mann vi absolutt skal se opp for også på Birken.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Thomas Alsgaard, Team United Bakeries
Kommentar: Thomas Alsgaard slutter aldri å overraske. NM-bronse de siste to årene. På en optimal dag hvor alt fungerer kan han være med å kjempe om en pallplass (hvis han har sår hals). Har en 4. plass fra 2010. I fjor kunne han mest sannsynlig vært med tetgruppen helt inn hvis det ikke hadde vært for at en lagkamerat ødela staven hans i en avgjørende fase av rennet.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *** 

Arne Post, Team United Bakeries
Kommentar: Arne Post har preget flere av løpene i Ski Classics denne vinteren. Birken er det løpet som passer han best i Ski Classics. Arne Post kan være med å kjempe om en pallplass på en optimal dag. Har vunnet Holmenkollen Skimaraton de siste to årene.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *** 

Simen Østensen, Team Xtra personell
Kommentar: Simen Østensen har gått offensivt i mange av Ski Classics-rennene denne vinteren, men har blitt hektet av før sluttspurten. Fra sidelinjen har det sett ut som han har fungert som ”hjelpeløper”, men han har kanskje manglet det siste giret og toppformen. Har en 3. plass fra Birken i 2010. Kan være med i tetstriden på en optimal dag.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *** 

Andre kandidater til topp 10:
Espen Harald Bjerke
Jørgen Aukland
Oscar Svärd
Daniel Tynell
Anders Södergren
Thomas Henriksen
Andre Haugsbø
Anders Myrland
Kjetil Hagtvedt Dammen
Morten Eide Pedersen
Mathias Fredriksson
Roger Aa Djupvik
Fabio Santus
Audun Laugaland
Torjus Børsheim
Rikard Andreasson
Toni Livers
Florian Kostner
Odd Bjørn Hjelmeset

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar