01.03.2012

Vasaloppet 2012 - Favorittene til pallplassering

Søndag 4. mars er det klart for det som av mange omtales som det mest prestisjefulle av langløpene i Ski Classics, nemlig Vasaloppet. Rennet går fra Sälen til Mora og er 90 km klassisk stil.

Svenskene har vært konger i sin egen lekegrind. De siste ti årene har det blitt svensk seier hele åtte av ti ganger: Daniel Tynell med tre seiere, Oskar Svärd med tre seiere og Jörgen Brink med to seiere. I tillegg har Jørgen og Anders Aukland hver sin seier. Det kan fort ende opp med nok en svensk seier. Men denne tallrekken er interessant. Anders Aukland vant i 2004, mens Jørgen Aukland i 2008. Fire år etter ville det derfor passet bra med en norsk seier igjen.

Det er vanskeligere å spå utfallet av Vasaloppet enn for eksempel Marcialonga hvor rennet avsluttes med en nesten 3 km tøff stigning. Da kreves det at du er ekstremt god til å pigge i motbakke. Det er uansett mye som skal klaffe, alt fra ski og dagsform til en rå finish og drikkestasjoner underveis i løpet. Det er mange som kan vinne på en optimal dag i de svenske skoger.

Onsdag ble det kjent at Vasaloppet blir en attraksjon fattigere. Petter Nortug har ikke blitt helt frisk etter magevirus. Også Oscar Svärd står over på grunn av magevirus.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:

Jørgen Brink, Team United Bakeries
Kommentar: Jørgen Brink har blitt en fullkommen langløper med blant annet dobbeltseier i Vasaloppet de siste to årene. Viste nylig at formen er i anmarsj med seier i Tartu Maraton. Er blant storfavorittene og Brink i form er en het kandidat til å ta sin tredje Vasalopp-seier på rad.
Antall seiere i Vasaloppet: 2 (2010, 2011)
Rating: *****

Stanislav Rezac, Patria Direct Team
Kommentar: Stanislav Rezac er en ringrev som har vært med i langløpssirkuset i en årrekke. Stort sett alltid på pallen og har en bra finish. Rezac har denne sesongen vunnet både Jizerska Padesatka og König Ludvig Lauf, mens det ble tredje plass i Marcialonga.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: *****

Jerry Ahrlin, Team Extra personell
Kommentar: Jerry Ahrlin er stakemaskin nr 1 og liker seg på blanke ski. Har vunnet Marcialonga tre ganger. Har fortsatt til gode å vinne i de svenske skoger selv om det har blitt flere pallplasser.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ****

Jørgen Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Jørgen Aukland har Vasaloppet som et av de største høydepunktene gjennom sesongen sammen med Marcialonga. I Marcialonga gikk han helt til topps i år. Jørgen virker mer offensiv i år etter en litt trøblete fjorårssesong.
Antall seiere i Vasaloppet: 1 (2008)
Rating: ****

Anders Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Vant Vasaloppet i 2004. Anders i form kan absolutt gå helt til topps, men blir det spurt med 3-4 løpere er det nok et knippe løpere han helst ikke vil møte på oppløpet.
Antall seiere i Vasaloppet: 1 (2004)
Rating: ****

Daniel Tynell, Team Tynell
Kommentar: Daniel Tynell er sterk som en bjørn og har vunnet Vasaloppet tre ganger. Deltar i relativt få løp i Ski Classics, men stort sett alltid å regne med når det nærmer seg årets store høydepunkt, Vasaloppet. Vanskelig å vurdere formkurven til Tynell foran årets renn, men han tok nylig hjem seieren i Bessermerloppet med en seiersmargin på over 2 minutter.
Antall seiere i Vasaloppet: 3 (2002, 2006, 2009)
Rating: ****

Jimmie Johnsson, Team Exspirit
Kommentar: Jimmie Johnsson har hevdet seg veldig bra i Ski Classics denne vinteren. Har vært på pallen både på Jizerska Padesatka og Tartu Maraton. En mann vi absolutt skal se opp for i de svenske skoger.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ***

Daniel Rickardsson, SC New Sweden
Kommentar: Daniel Rickardsson kom fra 34. plass i verdenscupen til 2. plass på Tartu Maraton dagen etter. Imponerende! Har også en 2. plass fra Norefjellrennet. Kan hevde seg bra også i de svenske skoger.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ***

Eldar Rønning, Team Trønder-Avisa
Kommentar: Eldar Rønning har ambisjoner om en pallplass i Vasaloppet. Trønderen har en bra stakekapasitet og har vunnet Flyktningloppet. Også i en spurt hevder Rønning seg bra, men har et noe svakere team i ryggen.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ***

Thomas Alsgaard, Team United Bakeries
Kommentar: Thomas Alsgaard slutter aldri å overraske. NM-bronse de siste to årene. På en optimal dag hvor alt fungerer kan han være med å kjempe om en pallplass, men vi vil bli litt overrasket om han tar hjem seieren i de svenske skoger. Har en 5. plass fra 2008, og må treffe maksimalt for å toppe det.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: **

Andre kandidater til topp 10:
Audun Laugaland
Toni Livers
Kjetil Hagtvedt Dammen
Simen Østensen
Florian Kostner
Rikard Andreasson
Svein Tore Sinnes
Thomas Henriksen
Anders Högberg
Børre Næss

Kilde: http://www.skiclassics.com/, http://www.fis-ski.com/, http://www.wikipedia.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar