15.03.2013

Birkebeinerrennet 2013 – Favorittene til pallplassering

Anders Aukland og Simen Østensen er blant favorittene til å vinne Birken 2013.

Lørdag 16. mars er det klart Norges mest tradisjonsrike turrenn, Birkebeinerrennet. Alle deltakere må bære sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. Birkebeinerrennet går fra Rena til Lillehammer og er 54 km klassisk stil.

Erling Jevne har vunnet Birken hele 7 ganger (1994 og 1996-2001). De siste 11 årene har Stanislav Rezac vunnet fire ganger, Anders Aukland står med tre seiere og Jerry Ahrlin, Odd Bjørn Hjelmeset og Gianatonio Zanatel har en seier hver siden 2002. I 2007 ble Birken avlyst grunnet dårlige værforhold.

Birken har en helt annen høyde- og løypeprofil enn Vasaloppet og Marcialonga. Det er flere gode allroundløpere i Ski Classics som hevder seg i toppen både på løp som Vasaloppet og Birken selv om dette er to helt forskjellige renn. Stakespesialister som Jørgen Aukland, Oscar Svärd og Daniel Tynell trener mest stakekapasitet og trives nok best med en snillere høydeprofil. Vi har tatt hensyn til dette i vurderingen og tror ikke disse løperne vil blande seg inn i pallkampen.

Det er mye som skal klaffe, alt fra ski og dagsform til en rå finish og drikkestasjoner underveis i løpet. Det er mange løpere som kan blande seg inn i topp 10, blant annet en del nasjonale talenter.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:

Anders Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Veldig god allrounder. Anders Aukland har tapetsert pallen denne vinteren med seier i Jizerska Padesatka og 3. plass i Marcialonga, Tartu Maraton og Vasaloppet.
Antall seiere i Birken: 3 (2006, 2010, 2012)
Rating: *****

Jørgen Brink, Team United Bakeries
Kommentar: Jørgen Brink har blitt en fullkommen langløper med blant annet trippelseier i Vasaloppet de siste tre årene. Viste nylig at formen er i anmarsj med 2. plass i Tartu Maraton og 2. plass i König Ludwig Lauf. Febersyk før Vasaloppet og endte på 4. plass. Brink i toppform kjemper om seier/pallen.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Simen Østensen, Team Extra personell
Kommentar: Simen Østensen har endelig funnet formen og fått ut mye av sitt potensial denne vinteren. Gikk offensivt i Jizerska Padesatka, men fikk det litt tungt på slutten. Det holdt til slutt til en 4. plass. Seier i Tartu Maraton og 2. plass i Holmenkollmarsjen. Har en 3. plass fra Birken i 2010.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Eldar Rønning, Team United Bakeries
Kommentar: Eldar Rønning kan være med å kjempe om seieren på en optimal dag. Veldig god allrounder. God 5-mils løper. Vant Holmenkollmarsjen i 2013. I Jizerska Padesatka i januar i år ble han parkert når Lukas Bauer og Anders Aukland satte opp tempoet. Blir spennende å se om det holder helt inn på lørdag.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Stanislav Rezac, Team Xtra personell
Kommentar: Stanislav Rezac er en ringrev som har vært med i langløpssirkuset i en årrekke. Stort sett alltid på pallen og har en bra finish. Rezac har innledet sesongen med 5. plass i Jizerska Padesatka og seier i Dolomittenlauf klassisk. Ikke blitt like mange pallplasser denne vinteren som tidligere år.
Antall seiere i Birken: 4 (2002, 2005, 2008, 2011)
Rating: ****

Lukas Bauer, Team Coop
Kommentar: Lukas Bauer har satset på enkelte langløp denne sesongen i tillegg til verdenscupen. Gikk inn til en solid 2. plass på Jizerska Padesatka, men fikk merke at man ikke skal yppe seg på langløperne. Ble parkert når Anders Aukland satte inn rykket i stakepartiet.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Roger Aa Djupvik, Team Coop
Kommentar: Roger Aa Djupvik representerer Lillehammer SK og går på hjemmebane. Kjenner Birken-trassen inn og ut og gikk inn til en imponerende 2. plass i fjor. Var veldig offensiv på Vasaloppet, men rykket holdt bare til Evertsberg på ca 45 km.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Espen Harald Bjerke, Team Coop
Kommentar: Espen Harald Bjerke representerer i likhet med Djupvik Lillehammer SK. Gikk fra Team Birken til Team Coop foran denne sesongen. Offensiv løper som kan være med å kjempe om en pallplass på Birken også i år.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Morten Eide Pedersen, Team Coop
Kommentar: Morten Eide Pedersen representerer i likhet med Djupvik og Bjerke Lillehammer SK: Gikk fra Team Birken til Team Coop foran denne sesongen. Vant ungdomstrøya i Ski Classics forrige sesong.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ***

Jerry Ahrlin, Team Extra personell
Kommentar: Jerry Ahrlin stortrives på blanke ski. Er nok vesentlig bedre på renn som Marcialonga og Vasaloppet, men stakemaskinen gikk faktisk helt til topps på Birken i 2009.
Antall seiere i Birken: 1 (2009)
Rating: ***

Arne Post, Team United Bakeries
Kommentar: Birken er det løpet som passer Arne Post best i Ski Classics. Arne Post kan være med å kjempe om en pallplass på en optimal dag. Har vunnet Holmenkollen Skimaraton i 2011 og 2012, mens det i år ble 5. plass.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ***

Andre kandidater til topp 10 (ikke rangert):
Chris Jespersen
Hannes Dotzler
Jørgen Aukland
Thomas Alsgaard
Oscar Svärd
Daniel Tynell
Kjetil Hagtvedt Dammen
Thomas Henriksen
Anders Myrland
Toni Livers
Audun Laugaland
Torjus Børsheim
Rikard Andreasson

Kilder: www.skiclassics.com, www.fis-ski.com, www.wikipedia.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar