13.03.2014

Vasastakernes beretning fra Vasaloppet 2014

Tidlig lørdag morgen, den 3. mars, forlot to fullpakkede biler Oslo. Destinasjonen var Sverige, Dalarna og Mora. Nok en gang var det muligheten for å lide seg gjennom 90 brutale km på ski, som bragte nordmennene til de svenske skoger.

På pit-stop mellom Torsby og Malung, var det god stemning. De fleste konkluderte med at de hadde tanket for få km. gjennom vinteren. Fredrik prøvde sågar å legge favorittstempelet over på årets komet, Trygve. Peder hadde på forhånd kastet inn håndkleet, men var med som lagleder og turorganisator. Han utnyttet situasjonen med å laste opp en svær pose smågodt. Særdeles dårlig forbilde og ikke lenge etter satt også Marius med søtsaker. 

Etter det obligatoriske pol-stoppet i Malung, bar det raka veien til Mora. Startnummer, seeding og preppe produkter måtte fikses. Etter at det formelle var i boks på Vasamessen, var det på tide å sjekke inn på hotellet. Sist vinter byttet Vasastakerne hotell leverandør fra Moraparken til Hotel Siljan. Det viste seg å fungere såpass bra at Bolle Dahl og hans krypinn fikk fornyet tillit.


Her er gode råd dyre...
Lunchen tok vi på hotellet. Selvfølgelig var det Karbo som gjaldt. Når pastaen var fortært, bar det ned i garasjen. Det var på tide å preppe ski. Swix tipset gikk på KB20 grundklister og deretter ett lag med K21S Universalklister silver. Vi gikk for det. De fleste hadde fikset gliden på forhånd, men Marius og Trygve hadde en jobb å gjøre også der. Når det hvite pulveret skal på, da snakker vi vitenskap! Stemningen var fortsatt god, men flere var usikker på hvordan det kom til å funke med klister.

Omsider var endelig skipreppingen over og det var tid for felles middag. Peder spratt pilsen, mens vi andre bøtta karbs. Klokka var 8 og det var på tide å gå til sengs.

Brått piper mobilen. Klokka er 3 om natta og helvete er i gang. På med klær og ned til frokost/nattmat eller hva man skal kalle det. Skru på autopiloten og tving ned mat. Spis, spis, spis og pass på så du ikke sovner igjen. Opp på rom. Hive på seg tøy og komme seg på bussen. 

2,5 time senere er bussturen fra helvete over og da står man der. I Sälen, sammen med 15000 andre og lurer på hvor man skal legge skia og om doturen kommer til å bli en suksess. Heldigvis så ble den det i år. Klokka nærmer seg 8 og spikeren kan til slutt forkynne at starten har gått. Ikke at jeg merker så mye til det bak i ledd 7. Selve rennet kan man si og skrive mye om, men jeg har ventet akkurat lenge nok med å skrive denne rapporten til at den verste skuffelsen og frustrasjonen har lagt seg.

Mange fikk en tøff tur fra Sälen til Mora denne søndagen i begynnelsen av mars. Veteraner som hadde over 30 renn på samvittigheten mente det var de tøffeste forholdene de hadde opplevd. Den store utfordringen var sporene, eller rettere sagt, mangelen på spor. Mange slet også veldig med det de hadde lagt under skia.

Tross mannefall underveis, kan vi glede oss over at alle de 6 startende Vasastakerne fullførte. Fredrik ble nok en gang vår bestemann og fikk også med seg hjem en ny medalje. Grattis med den! Kjetil kunne melde fra de bakre deler av feltet at stemningen og pratevilligheten var større i ledd 10 enn i ledd 6. Trygve fikk det etterhvert tøft, tross iherdig jobbing i smøreboden. Sigbjørn gjorde et bra comeback og kommer til å bli farlig fremover. Marius gjennomførte godt på sine superski. Undertegnedes renn bør helst forbigås i stillhet. Men siste tre mil var ok.

Årets resultater:
 • Fredrik Ramm                 05:49:26         2075 / 12679 (medalje)
 • Trygve Haugnæss           07:01:19        4348 / 12679
 • Sigbjørn Smith                 07:27:03        5165 / 12679 (hospitant)
 • Terje Mollestad                08:06:47        6560 / 12679
 • Marius Gigernes              08:10:16        6658 / 12679 (hospitant)
 • Kjetil Hagen                     10:21:35      10572 / 12679


 • Når ikke Vasastakerne vant så er det jo hyggelig at det allikevel ble norsk seier. Jon Kristian Dahl seiret foran Johan Kjølstad.

  Etter dusj og et glass med bobler, bar det til O'learys for pils og burger. En bra avslutning på en tøff dag.
  "Hvilke tid gikk du på?"

  Neste år er det nye muligheter. Lykke til ønskes for øvrig alle som gidder å gå Birken!

  Se alle Vasastakernes resultater
   

  1 kommentar:

  1. Bra skrevet - hvem knyttet kontakt med geriljasoldaten som inspiserte påføring av cera-pulver?

   SvarSlett