14.03.2014

Birken 2014 - Favorittene til pallplassering

Illustrasjonsfoto Birken
Lørdag 15. mars er det klart for Norges mest tradisjonsrike turrenn, Birkebeinerrennet. Alle deltakere må bære sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. Birkebeinerrennet går fra Rena til Lillehammer og er 54 km klassisk stil.

Erling Jevne har vunnet Birken hele 7 ganger (1994 og 1996-2001). De siste 12 årene har Stanislav Rezac vunnet fire ganger, Anders Aukland har fire seiere og Jerry Ahrlin, Odd Bjørn Hjelmeset og Gianatonio Zanatel har en seier hver siden 2002. I 2007 ble Birken avlyst grunnet dårlige værforhold.

Birken har en helt annen høyde- og løypeprofil enn Vasaloppet og Marcialonga. Det er flere gode allroundløpere i Ski Classics som hevder seg i toppen både på løp som Vasaloppet og Birken selv om dette er to helt forskjellige renn. Stakespesialister som Jørgen Aukland, Oscar Svärd og Daniel Tynell trener mest stakekapasitet og trives nok best med en noe snillere høydeprofil. Men vi skal ikke glemme at Jørgen Aukland staket inn til en sterk 4. plass i 2013.

Det er mye som skal klaffe, alt fra ski og dagsform til en rå finish og drikkestasjoner underveis i løpet. Det er mange løpere som kan blande seg inn i topp 10, blant annet en del nasjonale talenter.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:

Simen Østensen, Team Centric
Kommentar: Simen Østensen fant tilbake til mye av sitt gode gamle forrige sesong og har hatt enda et gir denne sesongen. Vant Marcialonga i 2014. Har en 3. plass fra Birken i 2010.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Espen Harald Bjerke, Team Coop
Kommentar: Espen Harald Bjerke representerer i likhet med Djupvik Lillehammer SK. 3. plass i 2012 og 2013. Offensiv løper som kan være med å kjempe om en pallplass på Birken også i år.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

John Kristian Dahl, Team United Bakeries
Kommentar: John Kristian Dahl er nykommer i langløpssirkuset. Med 3. plass i La Diagonela og 2. plass på Marcialonga satte han seg i respekt blant de mer etablerte ringrevene. Vant Vasaloppet i 2014.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: *****

Anders Aukland, Team Centric
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Veldig god allrounder. Fire seiere i Birken. Har hatt det tøft siste par ukene etter dopinganklager som har tatt mye energi, men det kan også gi ekstra tenning. Ingen pallplasser denne vinteren, men seier/pallen kan komme på Birken.
Antall seiere i Birken: 4 (2006, 2010, 2012, 2013)
Rating: *****
  
Johan Kjølstad, Team United Bakeries
Kommentar: Johan Kjølstad er inne i sin andre sesong som langløper. 2. plass i La Diagonela og Vasaloppet, samt seier i König Ludwig Lauf. Leder Ski Classics denne sesongen.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Roger Aa Djupvik, Team Coop
Kommentar: Roger Aa Djupvik representerer Lillehammer SK og går på hjemmebane. Kjenner Birken-trassen inn og ut. 2. plass i 2012.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Stanislav Rezac, Team Centric
Kommentar: Stanislav Rezac er en ringrev som har vært med i langløpssirkuset i en årrekke. Skal se opp for denne mannen med fire seiere i Birken, men vært litt mer anonym denne vinteren. I Ski Classics denne vinteren har det plasseringer mellom 5 og 7.
Antall seiere i Birken: 4 (2002, 2005, 2008, 2011)
Rating: ****

Jørgen Brink, Team LeasePlan Go
Kommentar: Jørgen Brink er en fullkommen langløper med blant annet trippelseier i Vasaloppet. Har manglet litt på toppformen tidligere i vinter. Var litt febersyk før Vasaloppet og var greit fornøyd med en 4. plass der. Kan kjempe om pallen på en god dag.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ****

Morten Eide Pedersen, Team Coop
Kommentar: Morten Eide Pedersen representerer i likhet med Djupvik og Bjerke Lillehammer SK. Vant ungdomstrøya i Ski Classics sesongene 2011/2012 og 2012/2013.
Antall seiere i Birken: 0
Rating: ***

Jerry Ahrlin, Team Centric
Kommentar: Jerry Ahrlin har knapt sett festesmøring siden 2008. Er nok vesentlig bedre på renn som Marcialonga og Vasaloppet, men stakemaskinen gikk faktisk helt til topps på Birken i 2009. Har slitt med sykdom og ikke fått det helt til å stemme denne sesongen.
Antall seiere i Birken: 1 (2009)
Rating: ***

Outsidere: 

Petter Eliassen, Team LeasePlan Go
Rating:***

Jørgen Aukland, Team Centric
Rating: ***

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar