28.02.2013

Vasaloppet 2013 – Favorittene til pallplassering


Jörgen Brink er storfavoritt til å ta sin fjerde strake Vasalopp-seier.
Søndag 3. mars er det klart for det som av mange omtales som det mest prestisjefulle av langløpene i Ski Classics, nemlig Vasaloppet. Rennet går fra Sälen til Mora og er 90 km klassisk stil.

Svenskene har vært konger i sin egen lekegrind. Blant dagens aktive løpere har det endt med svensk seier hele 9 av de siste 11 gangene: Jörgen Brink med tre seiere, Daniel Tynell med tre seiere og Oskar Svärd med tre seiere. I tillegg har Jørgen og Anders Aukland hver sin seier.

Det er vanskelig å spå utfallet av Vasaloppet. Det er mye som skal klaffe, alt fra ski og dagsform til en rå finish og drikkestasjoner underveis i løpet. Det er minst 10-15 løpere som kan vinne på en optimal dag i de svenske skoger. Vi tror at det også i år er stor sjanse for at det blir avgjort på målstreken. I vår vurdering har vi derfor også tatt hensyn til hvilke løpere som innehar en rå spurt.

Vasastakerne har satt opp en rangering av de største kandidatene til pallplassering:

Jørgen Brink, Team United Bakeries
Kommentar: Jørgen Brink har blitt en fullkommen langløper med blant annet trippelseier i Vasaloppet de siste tre årene. Viste nylig at formen er i anmarsj med 2. plass i Tartu Maraton og 2. plass i König Ludwig Lauf. Er blant storfavorittene og Brink i form er en het kandidat til å ta sin fjerde Vasalopp-seier på rad.
Antall seiere i Vasaloppet: 3 (2010, 2011, 2012)
Rating: *****

Stanislav Rezac, Team Xtra personell
Kommentar: Stanislav Rezac er en ringrev som har vært med i langløpssirkuset i en årrekke. Stort sett alltid på pallen og har en bra finish. Rezac har innledet sesongen med 5. plass i Jizerska Padesatka og seier i Dolomittenlauf klassisk.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: *****

Daniel Tynell, Team Tynell
Kommentar: Daniel Tynell har vunnet Vasaloppet tre ganger på 2000-tallet. Deltar i relativt få løp i Ski Classics, men stort sett alltid å regne med når det nærmer seg årets store høydepunkt, Vasaloppet. Litt vanskelig å vurdere formkurven til Tynell foran årets renn, men vi skal se opp for denne råsterke bjørnen.
Antall seiere i Vasaloppet: 3 (2002, 2006, 2009)
Rating: *****

Jerry Ahrlin, Team Extra personell
Kommentar: Jerry Ahrlin er stakemaskin nr 1 og liker seg på blanke ski. Har vunnet Marcialonga tre ganger, men har fortsatt til gode å vinne i de svenske skoger. Vant spurten mot Brink i König Ludwig Lauf.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: *****

Simen Østensen, Team Extra personell
Kommentar: Simen Østensen har endelig funnet formen og fått ut mye av sitt potensial denne vinteren. Gikk offensivt i Jizerska Padesatka, men fikk det litt tungt på slutten. Det holdt til slutt til en 4. plass. Seier i Tartu Maraton og 2. plass i Holmenkollmarsjen. Skal Østensen kunne kjempe om seier/pallen bør han nok være litt kald i hodet og ikke gå for alle de innlagte spurtene.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ****

Johan Kjølstad, Team Skigo
Kommentar: Johan Kjølstad kan vise til 5. og 10. plass i Vasaloppet de siste to årene selv om han valgte å hoppe over til langløp først denne sesongen. Har som mål å vinne Vasaloppet. 6. plass i Marcialonga. Bra spurtegenskaper.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ****

Anders Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Anders Aukland er ringreven som stort sett alltid er å regne med i toppen. Vant Vasaloppet i 2004. Anders Aukland har vist at toppformen er inne med seier i Jizerska Padesatka, 3. plass i Marcialonga og en fersk 3. plass fra Tartu Maraton. Blir det massespurt er det et knippe løpere som er hvassere.
Antall seiere i Vasaloppet: 1 (2004)
Rating: ****

Jørgen Aukland, Team Xtra personell
Kommentar: Jørgen Aukland har Vasaloppet som et av de største høydepunktene gjennom sesongen sammen med Marcialonga. I Marcialonga ble det seier, mens han gikk til 3. plass i Jizerska Padesatka.
Jørgen virker offensiv i år, men er avhengig av luke på de sterkeste spurtkanonene.
Antall seiere i Vasaloppet: 1 (2008)
Rating: ****

Kjetil Hagtvedt Dammen, Team United Bakeries
Kommentar: Kjetil Hagtvedt Dammen har tatt et nytt steg denne sesongen etter overgangen til Team United Bakeries. Gikk inn til sterke plasseringer med 4. plass i König Ludwig Lauf og 5. plass i Marcialonga.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ***

Oskar Svärd, Team Exspirit
Kommentar: Oskar Svärd har tre seiere i Vasaloppet og flere gode plasseringer i Marcialonga. Fjorårssesongen var preget av mye sykdom. Det har også store deler av denne sesongen vært. En Svärd i form og med bra spurt kunne kjempet om seier/pallen, men der tror vi ikke han er per i dag. Antall seiere i Vasaloppet: 3 (2003, 2005, 2007)
Rating: ***

Jimmie Johnsson, Team Exspirit
Kommentar: Jimmie Johnsson var fjorårets nykommer i langløpssirkuset med flere pallplasseringer. Ble nr 8 i Marcialonga 2013. En mann vi absolutt skal se opp for i de svenske skoger selv om han ikke har hevdet seg like bra denne sesongen.
Antall seiere i Vasaloppet: 0
Rating: ***

Andre kandidater til topp 10 (ikke rangert):
Børre Næss
Audun Laugaland
Christoffer Callesen
Geir Ludvig Aasen Ouren
Thomas Alsgaard
Rikard Andreasson
Morten Eide Pedersen
Roger Aa Djupvik
Svein Tore Sinnes
Chris Jespersen
Toni Livers
Florian Kostner
Thomas Henriksen
Anders Högberg
Anders Myrland

Kilder: www.skiclassics.com, www.fis-ski.com og diverse blogger

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar